Nova incorporació del Museu Arqueològic de Frankfurt a la xarxa Iron Age Europe

Llegenda (d'esquerra a dreta) : Marc-Antoine Kaeser (director de Laténium), Wolfgang David (director general del musée archéologique de Francfort), Ina Hartwig (regidora de cultura de la ciutat de Francfort), Vincent Guichard (director general de Bibracte) i Lionel Pernet (director del musée cantonal d’art et d’histoire de Lausanne) © Archäologisches Museum Frankfurt, Foto : Stefanie Kösling

En motiu d'una conferència a càrrec de Marc-Antoine Kaeser, director de Laténium, el passat 27 de març es va celebrar la cerimònia de signatura del certificat d’admissió del Museu Arqueològic de Frankfurt a la xarxa Iron Age Europe, al convent de les Carmelites de Frankfurt, que alberga el museu arqueològic de la ciutat.

Creada el 2011, aquesta xarxa és una associació internacional entre institucions dedicades a la investigació, preservació i millora de jaciments arqueològics i col·leccions emblemàtiques de l'Edat del Ferro Europa.

"La xarxa reuneix socis de França, Suïssa, Espanya i Alemanya per desenvolupar estratègies conjuntes de recerca i protecció per al patrimoni comú de l'Edat del Ferro.  Estic encantada que el Museu Arqueològic, en tant que nou membre, aporti la seva experiència a la sensibilització del patrimoni de l’Edat del Ferro i de la seva integració en el turisme cultural ", va dir Ina Hartwig, regidora municipal de cultura.

Wolfgang David, director general del museu, es va referir a les descobertes excepcionals de l'Edat del Ferro a que són presents l'exposició permanent del museu, i que es distingeixen de l'abundància del museu.

La “tomba principesca” celta primitiva, ricament decorada, provinent del bosc de la ciutat de Frankfurt, data de la primera meitat del segle VII aC. L'enterrament no és només un dels descobriments arqueològics més importants de la ciutat de Francfort-sur-le-Main, sinó que també ocupa un lloc important en l'Edat del Ferro a Europa Central.

Segons el director del museu, oppidum celta de Heidetränk, al nord-oest de Francfort-sur-le-Main, és el tret característic del període més recent de l'Edat de Ferro - el període de La Tène. El complex de Heidetränk és un dels assentaments urbans més importants en el panorama cultural d'aquest període. Els oppida eren els centres de la vida política, econòmica i militar a la fi de l'Edat del Ferro. M. David ha posat èmfasi en la importància d'aquests llegats de l'Edat del Ferro, que estan profundament arrelades en la consciència històrica de la regió Rhin-Main. 

El director del museu de Frankfurt va aconseguir vincular la signatura del certificat d’admissió del Museu Arqueològic de Frankfurt a la xarxa Iron Age Europe a la conferència del geòleg, paleontòleg i home de política, Edouard Desor, natiu de Friedrichsdorf (Hesse) i d’origen huganot. Desor va ser el primer en reconèixer la importancia del jaciment de l’Edat del Ferro de La Tène, així com la importància de la seva descoberta per a la recerca prehistòrica europea.

La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya i el site archéologique et musée Henri Prades-Lattara (FR) es van incorporar a aquesta xarxa l’any 2014, formada inicialment pel Laténium (CH), parc et musée d'archéologie de Neuchâtel, el Kelten Römer Museum Manching (DE) i Bibracte (FR). Aquesta organització té com a objecte principal reforçar el desenvolupament d’accions conjuntes entre els diferents membres amb la voluntat de promoure l’arqueologia protohistòrica europea. 


Twitter
Facebook