CINEFÒRUM

Cicle de cinema arqueològic sobre els vaixells i la navegació a l’antiguitat

14 de juliol i 10 d'agost de 2019

Festival Internacional de Cinema Arqueològic del Bidasoa en itinerància

 

Amb motiu de la itinerància de l’exposició Navegants d’aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats a Palamós, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu de la Pesca, amb la col·laboració del Museo de Oiasso (promotor del festival de cinema arqueològic FICAB), organitzen un cicle de cinema arqueològic consagrat als vaixells i a la navegació a l’antiguitat.

Les projeccions d’aquests documentals, en versió original subtitulada en castellà, aniran acompanyades per una presentació i un col·loqui posterior, que serà conduit per arqueòlegs especialistes en el tema que tracten cadascuna de les pel·lícules.

 

Diumenge 14 de juliol a les 12 h

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret

Gyptis: un barco griego de Massalia del siglo VI a.C.

El 1997, en unes excavacions realitzades a la proximitat del Vieux-Port de Marsella, es van localitzar els vestigis d'un vaixell grec d'època arcaica. Anys després, seguint amb les investigacions, un equip d'especialistes ha construït una embarcació similar, batejada amb el nom de Gyptis. Té la peculiaritat de comptar amb un casc, les peces del qual estan cosides amb cordes, seguint les tècniques utilitzades fa 2600 anys. Han reproduït també fins i tot els detalls més mínims i s'han llençat a navegar amb ella, cosa que els ha permès obtenir informació de gran valor.

Director: Antoine Chéné | Any: 2014 | Durada: 63’

Presentació i col·loqui a càrrec de Xavier Nieto (exdirector del Museo Nacional de Arqueología Subacuática i del CASC)

Dissabte 10 d’agost a les 20 h

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret

Arles-Rhône 3: del río al museo

Any 2004; cobert pels sediments del riu, un vaixell emergeix del Rhône, gràcies al complexe treball d'un equip interdisciplinar, que inclou arqueòlegs, restauradors i bucejadors. Fins aquest moment, ningú podia imaginar que sortiria a la llum una de les embarcacions millor conservades del món romà. Juntament amb ella, un interesantísim conjunt de materials arqueològics ens parlen de la navegació fluvial a l'antiguitat.

Director: Lucas Reboul | Any: 2013 | Durada: 30’

Presentació i col·loqui a càrrec de Sabrina Marlier (Musée départemental Arles antique)

 

Informació i reserves

La reserva només serà efectiva si rebeu un correu de confirmació del servei de reserves del MAC-Ullastret. En cas de no rebre'l poseu-vos en contacte amb el servei de reserves, per telèfon al 972 17 90 58 o bé al correu macullastret.cultura@gencat.cat

DADES DE L'ACTIVITAT
On Ciutat ibèrica d'Ullastret
Hora 00:00:00
Durada
Preu Activitat gratuïta

Reserva ara aquesta activitat