1st. MAC International Workshop of Archaeological Geophysics MAC-IWAG

El primer curs sobre geofísica aplicada a l'arqueologia.

La geofísica aplicada a l’arqueologia és una disciplina auxiliar en constant evolució des d’inicis dels anys 70. La creixent capacitat dels diferents sensors no destructius per a la descripció del subsòl ha permès obtenir en els darrers anys mapes del subsòl cada vegada més útils per als arqueòlegs. El 1er MAC-IWAG és una nova aposta del Museu d’Arqueologia de Catalunya per la modernització tècnica i metodològica de la recerca arqueològica, després de dos anys de tests i aplicacions experimentals en jaciments públics catalans.

Gràcies a la participació d’alguns dels millors especialistes en geofísica arqueològica a nivell internacional i l’experiència d’arqueòlegs que recolzen la seva tasca en la geofísica, el MAC-IWAG proposa a arqueòlegs i geofísics un curs teòric i pràctic intensiu de 5 dies, en el marc del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret (Girona).

Objectius

L’objectiu del 1er MAC-IWAG és la formació d’arqueòlegs i geofísics en les diverses tècniques de prospecció geofísica aplicables a l’arqueologia, amb especial  atenció  a  les  darreres  tendències  tècniques  i  metodològiques.

Les activitats es duran a terme a les instal·lacions del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret: Puig de Sant Andreu i Illa d'en Reixac (segles VI-II aC), Ullastret, Girona.

Professorat

 • Dr. Albert Casas (Universitat de Barcelona)
 • Dr. Michel Dabas (Geocarta, França)
 • Sra. Ekhine Garcia (SOT Prospection, Barcelona)
 • Dr. Dean Goodman (GAL, USA)
 • Sra. Aurora Martin (Museu d’Arqueologia de Catalunya)
 • Sr. Cornelius Meyer (Eastern Atlas, Alemanya)
 • Sr. Gianfranco Morelli (Geostudi Astier, Itàlia)
 • Dr. Alexandre Novo (Geostudi Astier, Itàlia)
 • Sr. Gabriel de Prado (Museu d’Arqueologia de Catalunya)
 • Dr. Jordi Principal (Museu d’Arqueologia de Catalunya)
 • Sr. Roger Sala (SOT Prospection, Barcelona)
 • Dr. Armin Schmidt (GeoDataWIZ, UK)
 • Sr. Philippe De Smedt (Ghent University, Bèlgica)
 • Sr. Robert Tamba (SOT Prospection, Barcelona)

Programa

El workshop es centrarà en quatre tècniques de prospecció: georadar, prospecció magnètica, inducció electromagnètica i resistivitat elèctrica. El curs es desenvoluparà en tres àmbits bàsics: teòrica, treball de camp i processament de dades.

La base teòrica presentarà cadascuna de les tècniques segons els seus fonaments  teòrics  i  se  n’estudiarà  l’aplicació  en  base  a  casos  d’estudi.

El treball de camp es centrarà en els sistemes d’adquisició de dades ràpids i d’alta resolució adaptats a prospeccions de gran escala. Aquesta adquisició de dades es portarà a terme al jaciment arqueològic d’Ullastret i el treball de camp inclourà la participació en una excavació arqueològica.

En el processament de dades s’estudiaran les rutines de procés de dades més habituals per a cada tècnica de prospecció aplicada i també els formats de presentació de resultats i la interpretació arqueològica. L’idioma de treball del workshop serà l'anglès.

Participants

El workshop està destinat específicament a tècnics geofísics (físics, enginyers, geòlegs, etc.) i a arqueòlegs que vulguin conèixer les tècniques de prospecció geofísica aplicables a l’arqueologia.

 • Lloc: Instal·lacions del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret (Puig de Sant Andreu / Illa d'en Reixac). Com arribar-hi >
 • Dates: Del 21 al 25 de maig 2012
 • Preu: 300 €. El preu no inclou despeses d’allotjament i manutenció. L’organització facilitarà diferents opcions per allotjar-se prop del lloc on es realitzarà el workshop. Hi haurà quatre beques de l’ISAP, amb un import de 100 euros cadascuna, per a estudiants o joves professionals que siguin membres de l’ISAP.

Informació i inscripcions:
Jordi Principal > jprincipal@gencat.cat
Gabriel de Prado > gdeprado@gencat.cat

Organitza: Departament de Cultura / Museu d’Arqueologia de Catalunya / SOT Prospeccions. Amb l’aval de: ISAP / Comisión Española de Geodesia y Geofísica – Sección de Geofísica Aplicada i la col·laboració de: AL-TOP / Eastern Atlas/ Geocarta / Geostudi Astier / IDS / LEICA geosystems.

Tribuna d’Arqueologia 2012-2013: “Metodologia de treball i resultats preliminars de la prospecció geofísica multisistema realitzada a l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà)”
Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Resultats de l'International Workshop of Archaeological Geophysics MAC-IWA. Telenotícies Girona. TV3 25/05/2012. Minut: 08:19.
Telenotícies Girona. TV3 23/05/2012. Minut: 00:43-02:45.
Prospeccions amb sistema de radar STREAM-X a Empúries
ARXIUS DE DESCÀRREGA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Programa preliminar: 1,098 MB
Twitter
Facebook