PAQUET DIDÀCTIC

Apadrinem el nostre patrimoni

ELS INDIGETS DE VEDRUNA PALAMÓS

ELS ALUMNES DE PRIMÀRIA DE L’ESCOLA VEDRUNA  HAN APADRINAT EL POBLAT IBER DE CASTELL (PALAMÓS).

 

Palamós té una un magnífic jaciment arqueològic a la Platja de Castell i des de l’Escola Vedruna de Palamós aquest curs 2021-22 no han volgut deixar passar l’oportunitat de treballar-lo a les aules de tota la primària. L'objectiu principal del projecte era, bàsicament, implicar a tot l’alumnat en un tema que els toca de prop, per la situació geogràfica del jaciment iber. Es va utilitzar la motivació de l'alumnat a l’hora d’encarar el currículum en la matèria de Coneixement del Medi Social de forma més competencial.

La proposta va sorgir a partir de la inscripció del centre educatiu en el Projecte “Apadrinem el nostre patrimoni” que, des de la Generalitat de Catalunya, s’obre a totes les escoles del país. Com a objectius de fons hi ha també l’ampliació de coneixements històrics, la innovació pedagògica i la necessitat de divulgar tots aquests coneixements a tota la comunitat educativa.

A partir d’un personatge-ficció, la Keta(una sacerdotessa indigeta que dóna forma i sentit al logo) es va convidar als tots els alumnes des dels 6 als 12 anys a investigar i desenvolupar diferents temàtiques relacionades amb la vida dels ibers a L’Empordà durant l’època antiga.

El resultat final, per tal d’explicar tot els que s’ha treballat a l'aula (tant a nivell metodològic com de productes manipulats), es va habilitat al rebedor de l'escola un espai on s’hi va instal·lar una extensa exposició documental de les diferents activitats per temes i cursos: l’excavació arqueològica simulada, la ceràmica, l’ecosistema del context, els grans enigmes… Completaven la mostra un anàlisi fet a partir d’enquestes sobre el grau de coneixement que tenen els vilatans de Palamós envers el jaciment, algunes activitats digitals sobre el tema i l’agraïment públic a tots els col·laboradors, per cert totes dones com la Keta, que han ajudat el professorat en l’execució del projecte.

En aquest projecte hi van participar els tècnics de la seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya, que és qui gestiona el jaciment iber de Castell; els tècnics del Museu de la Pesca de Palamós i membres de l’AMPA de l’escola. La mostra va estar exposada durant el tercer trimestre per tal que tota la comunitat educativa en pogués gaudir. Aquest tipus de projectes tenen una durada de quatre cursos escolars, i per tant està previst que els propers tres cursos es mantingui l'aliança entre el MAC Ullastret i l'escola Vedruna (Palamós) per desenvolupar altres treballs col·laboratius vinculats amb el món iber i el poblat de Castell.


Twitter
Facebook