JORNADES

Dia Internacional dels museus 2023

Del 18 al 21 de maig de 2023

Un any més, la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ens sumem a la celebració del Dia Internacional dels Museus 2023, tot organitzant jornades de portes obertes i activitats que segueixen el lema de l’ICOM, que enguany és 'Museus, sostenibilitat i benestar'. 

Aquest any per seguir celebrant el DIM el MAC Ullastret ha programat un seguit d’activitats per apropar el museu als seus usuaris:

La joia del museu: Pinta d'ivori (segles III – II aC)

Segons la investigadora Marta Blasco Martín es tracta d’una pinta de forma rectangular i amb una única filera de pues, que es conserva incompleta. Després de la restauració es van poder recuperar 24 pues, quatre d'elles completes i amb una longitud de 1,5 cm. Aquestes presenten secció triangular a l'inici i circular a l'extrem distal. D’altra banda, només es conserva una de les dues cames que protegeixen les pues, i està decorada amb quatre línies incises que formen un motiu en ziga-zaga.

Ambdues cares de la pinta estan decorades. S’hi distingeixen tres motius espirals i dues estries paral·leles en sentit horitzontal, on s’inclou un subcos de rectangles dividits per la seva diagonal i separats entre ells per una línia vertical. Tres estries més tanquen aquesta composició central.

Es tracta d’una peça excepcional, atès que només hi ha 19 exemplars documentats en l'àmbit ibèric amb una cronologia que emmarca també la pinta del Puig de Sant Andreu (s. III – s. II aC.). Aquesta, juntament amb la recuperada a la necròpolis del Turó de dos Pins (Cabrera de Mar, Barcelona), són els dos únics exemplars trobats en el territori català. 

Visita guiada al museu amb motiu del 75è aniversari de l'inici de les excavacions

Visita especial, de la mà del responsable del MAC Ullastret, a través dels 5 ‘highlights’ de l’exposició del museu descoberts al conjunt ibèric d’Ullastret al llarg dels 75 anys d’excavacions arqueològiques.

Dia: Dissabte 20 de maig de 2023

Hora:16:30 h

Conferència sobre artesania en os i ivori procedents dels jaciments ibèrics d’Ullastret

Conferència a càrrec de la Dra. Marta Blasco (Universitat de València) sobre artesania en os i ivori procedents dels jaciments ibèrics d’Ullastret.

Prèviament es presentarà el llibre de la mateixa autora: ‘Artesania en hueso, asta, cuerno y marfil en el mundo ibérico’ (Trabajos Varios del CIP, 128).

Dia: Diumenge 21 de maig de 2023

Hora: 12:00 h 

Jornada de portes obertes

Dia: Dijous 18 de maig 

Horari: de 10 a 18 h


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook