El Departament de Cultura i l'Ajuntament de Palamós col·laboren per la valoració del jaciment iber de Castell

Aquesta setmana s’ha signat un conveni marc entre l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, mitjançant el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), i l'Ajuntament de Palamós que té per finalitat emprendre actuacions de col·laboració i promoció conjunta en els àmbits de la recerca, la conservació i la difusió del jaciment.

L’acord manifesta la voluntat d’ambdues institucions de continuar amb una estreta línia de col·laboració que repercuteixi en un major coneixement i valoració del jaciment arqueològic del poblat ibèric de Castell i la seva rendibilització cultural. Des de fa anys, ambdues institucions han treballat conjuntament amb la finalitat de donar a conèixer entre el públic local i visitant els valors històrics, paisatgístics i experiencials del poblat iber i del seu entorn.

L'acte de signatura va tenir lloc a la Capella del Carme, Espai d’Art i Patrimoni de Palamós, en presència de l'alcalde de Palamós Lluís Puig, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i el director del MAC, Jusèp Boya.  L'acte va comptar, també, amb la presència dels responsables del Museu de la Pesca de Palamós i de la seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Durant l'acte també es va anunciar la voluntat de la Direcció General del patrimoni Cultural de destinar 30.000 € a la conservació i consolidació de les estructures arqueològiques del poblat ibèric de Castell, malmeses durant els darrers temporals i afectades recentment per un grafit en un dels murs.

Prèviament a la signatura del conveni, es va realitzar una visita a l'excepcional jaciment. El poblat ibèric de Castell es troba a l’Espai Natural Castell-Cap Roig, un paisatge únic en la seva configuració (natura verge i testimonis de l’activitat tradicional continuada des de temps prehistòrics, i constitueix un testimoni de la identitat dels palamosins i palamosines i del territori de l’Empordà.

Construït inicialment al segle VI aC, esdevingué un important enclavament en les rutes comercials vinculades a la ciutat grega d'Empúries. Està localitzat en una petita península, fet que va proporcionar els seus habitants, pertanyents a la tribu dels indigets, un alt control del territori. El seu desenvolupament es va anar adaptant a l'orografia del turó tal com mostren les diferents estructures construïdes en successives terrasses amb la finalitat de salvar els desnivells existents. El jaciment forma part de la Ruta dels Ibers del Museu d'Arqueologia de Catalunya.


Twitter
Facebook