El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta una recreació virtual del castell carolingi d'Ullastret

  • Desenvolupa un projecte de reconstrucció virtual en 3D del Castellum Uellosos, un castell carolingi ubicat al cim del Puig de Sant Andreu

La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya va presentar una recreació en virtual del castell carolingi d’Ullastret, el Castellum Uellosos. Amb la voluntat de reivindicar aquest castell, declarat bé cultural d’interès nacional, i fer-lo visible i intel·ligible per a tothom, s’ha treballat en aquesta reconstrucció virtual seguint el mateix procés que es va emprar en la reconstrucció de la ciutat ibèrica d’Ullastret, caracteritzat pel rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual. 

Per a la part històrica de la reconstrucció, s’ha comptat amb l’assessorament científic de Josep Maria Nolla i Jordi Sagrera, membres de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona, que varen coordinar anys enrere un estudi aprofundit sobre aquest castell, que fou publicat l’any 2005 al volum 24 dels Estudis del Baix Empordà.   

Pel que fa a la representació visual i a la part gràfica, s’ha treballat amb l’estudi internacional Burzon*Comenge, amb una àmplia experiència en treballs de reconstrucció històrica en 3D, com per exemple el projecte de restitució digital de les pintures de Sant Climent de Taüll o la mateixa reconstrucció virtual de la ciutat ibèrica d’Ullastret. 

El Castellum Uellosos, ubicat al cim del Puig de Sant Andreu d’Ullastret, és un dels pocs testimonis de l’arquitectura militar d’època carolíngia ben coneguts arqueològicament i documentalment a Catalunya. Malgrat que es coneix des de finals dels anys cinquanta del segle passat, quan va ser excavat per Miquel Oliva, no es va interpretar correctament fins algunes dècades més tard i és un gran desconegut per al gran públic. Les restes d’aquest castell carolingi, que molt probablement data del darrer terç del segle VIII, resten integrades entre els vestigis d’època ibèrica i l’edifici on s’ubica el museu monogràfic, que correspon en part a una antiga església d’època medieval. Per aquest motiu, la seva presència passa desapercebuda entre els visitants al conjunt arqueològic d’Ullastret. 

 

Cliqueu la imatge per veure la reconstrucció en 3D del castell carolingi d'Ullastret:

Més informació a: www.macullastret.cat | macullastret.cultura@gencat.cat


Twitter
Facebook