Els ibers indigets

El passat dissabte 7 de juny, a la ciutat ibèrica d'Ullastret, va tenir lloc la presentació d'una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació de Girona juntament amb l'Obra Social "la Caixa".
«Quaderns de la Revista de Girona» arriba als 200 números publicats fent un canvi de disseny d'aquesta col·lecció històrica, que conserva la seva aparença però adaptada als temps actuals.
Aquest nou número està dedicat als ibers indigets, una de les tribus de la cultura ibèrica que van poblar el territori del nord-est català (l'Alt Empordà i el Baix Empordà, el Gironès i parcialment la Selva i el Pla de l'Estany) i que van assolir un notable grau de desenvolupament durant la segona edat del ferro.
La presentació es va fer en el marc del 5è Festival iber Indika i  va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident segon en funcions de la Diputació de Girona; de Gabriel de Prado, responsable del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret; de la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil; de Narcís Soler, catedràtic emèrit de prehistòria de la Universitat de Girona, i de la coautora del llibre, Aurora Martin. A l'acte també hi va assistir  l'alcalde d'Alcanar Joan Roig i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo.
En finalitzar l'acte, es va fer una degustació de la cervesa artesana Iberika, que s'elabora basant-se en les dades extretes de la recerca històrica i arqueològica.

Tal com expliquen els autors en el pròleg, aquesta publicació té per objecte esbossar i donar a conèixer al gran públic els trets i les característiques fonamentals d'un poble que, en certa manera, constitueix la primera civilització autòctona en el territori del nord-est català. Entre aquests trets, cal destacar la creació per primera vegada d'una estructura política i territorial, el desenvolupament de la ciutat i el fet urbà, i la utilització d'un sistema d'escriptura que, amb algunes variants, va ser compartit amb els altres pobles ibers.
Seguint l'estructura habitual de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre es compon d'una quarantena de capítols, a través dels quals els autors desglossen la història i les particularitats de la tribu dels indigets (des de la seva organització territorial i estructura social, passant per la seva arquitectura, fins a les seves creences i la seva economia) i de la zona que va poblar.
És important destacar que l'estudi científic dels indigets, iniciat amb una certa intensitat a mitjans del segle XX, ha avançat de manera notable en aquests darrers anys gràcies a la recerca desenvolupada per diferents organismes públics, especialment per les diferents seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya (Empúries, Girona i Ullastret) i per la Universitat de Girona.

Fotografies: Diputació de Girona - Miquel Millan


Twitter
Facebook