Creences

La manca de referències a divinitats ibèriques i els pocs noms que s'han conservat és degut a la ràpida assimilació dels déus locals ibèrics als d'origen mediterrani. A la ciutat ibèrica d’Ullastret només s’han identificat la representació de dues divinitats: la deessa Demèter i el déu Bes.

D'entre els rituals ibers en destaca el fenomen dels caps tallats, molt comú en el món ibèric septentrional i al sud de la Gàl·lia. Aquest consisteix en l’exhibició del caps dels enemics vençuts juntament amb les seves armes amortitzades. Aquests caps eren clavats en llocs molt preeminents de la ciutat per tal que tota la població pogués veure aquests trofeus de guerra que simbolitzaven el poder de les elits.

El ritual funerari d'enterrament es basava en la cremació dels cossos. Les restes humanes eren sovint rentades i esmicolades i es guardaven en una urna funerària. Aquesta s’enterrava generalment en una petita fossa feta al terra en la que també es col·locaven les ofrenes fetes al difunt i el seu aixovar personal.

Els llocs destinats a necròpolis no estaven allunyats dels poblats i de les ciutats. En aquest sentit, la única necròpolis vinculada amb la ciutat ibèrica d’Ullastret està situada al Puig de Serra, a Serra de Daró, on es troba una petita elevació situada a uns 400 m al nord-oest de l’assentament de l'Illa d'en Reixac i a la banda oriental del camí d’Empúries.


Galeria d'imatges

Terracota déu Bes

Crani clavat


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook