Creences

La manca de referències a divinitats ibèriques i els pocs noms que s'han conservat és degut a la ràpida assimilació dels déus locals ibèrics als d'origen mediterrani. A Ullastret només es coneix la representació de dues divinitats: la deessa Demèter i el déu Bes d'origen egipci.

D'entre els cultes ibèrics en destaca el culte al crani, molt comú en el món ibèric català i del sud de la Gàl·lia. S'han trobat restes de diversos cranis humans travessats amb claus, amb abrassions a les dents i, també, fragments de crani i mandíbula relacionats amb actes rituals.

El ritual funerari d'enterrament es basava en la incineració. Les restes humanes eren sovint rentades i esmicolades i es guardaven en una urna funerària. Aquesta es guardava generalment en una petita fossa feta al terra en la que també es col·locaven les ofrenes fetes al difunt i el seu aixovar personal.

Els llocs destinats a necròpolis no estaven allunyats dels poblats. La d'Ullastret està situada al Puig de Serra, a Serra de Daró, uns 400 m al nord-oest del poblat de l'Illa d'en Reixac.


Galeria d'imatges

Terracota déu Bes

Crani clavat


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook