Llengua i escriptura

La llengua ibèrica és un dels aspectes menys coneguts de la cultura ibèrica, malgrat tot a Ullastret es conserven diversos exemples d'escriptura ibèrica. De fet l'origen de l'escriptura ibèrica és molt controvertit.

L'escriptura ibèrica neix al sud-est de la península Ibèrica durant el s. VI aC i, des d'allà, s'estén per tota la costa mediterrània, arribant a Catalunya a finals del s. V aC. Consta de 28 signes, alfabètics i sil·làbics al mateix temps. S'escrivia indistintament de dreta a esquerra o al revés. La majoria dels signes procedeixen de l'escriptura fenicia o grega, però amb valors fonètics diferents. Es llegeix però no es pot traduir.

Els ibers feien servir la ceràmica, làmines de plom o bé pedra com a suport de l'escriptura. Les inscripcions d'Ullastret consisteixen, la gran majoria, en incisions realitzades a la base de vasos àtics de la primera meitat del s. IV aC, però també en destaquen les realitzades sobre plom, pesos de teler i fusaioles, i sobre un rython o vas amb forma d'animal, la més antiga trobada al jaciment.


Galeria d'imatges

Askos amb inscripció ibèrica

Làmina de plom amb inscripció ibèrica

Objecte de plom amb incripció


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook