Mirades a la dona ibèrica

del 9 d'agost al 24 de setembre del 2013

La dona va tenir un paper molt rellevant a la societat ibèrica, tant a la vida privada com pública. Així ens ho mostren les notícies d’autors clàssics com Estrabó, Polibi, Salusti o Titus Livi, les representacions femenines que han arribat fins als nostres dies com la Dama d’Elx o la Dama de Baza -tractades com autèntiques deesses-, així com la informació que ens proporciona la recerca arqueològica.

Ara, tot aquest univers femení s’analitza en l’exposició Mirades a la dona ibèricaun projecte itinerant que fa parada aquest estiu a la ciutat ibèrica d’Ullastret, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya i un referent per l’estudi de la cultura ibèrica i de la vida dels homes i dones d’aquella època.

L’exposició Mirades a la dona ibèrica ofereix una visió completa de la vida d’aquestes dones mitjançant una mostra d’objectes quotidians i rituals provinents de diversos museus arqueològics. Dividida en tres àmbits -Els espais de la dona ibèricaLa vida quotidiana i La dona en l'art-, es presenta el món femení a través de les noves perspectives de la investigació arqueològica, permetent fer un estudi més ampli i acurat.

La vida quotidiana de les dones transcorria en els poblats, ocupades amb la maternitat i amb els quefers domèstics dels poblats. Prova d'això són els útils per teixir (plaques d'os o fusaioles), que han arribat fins as nostres dies provinents de necròpolis i poblats ibèrics. Però, hi ha altres esferes en la vida femenina de la dona ibèrica: elles també participen en les grans cerimònies, de vegades fins i tot tocant instruments musicals.

Els exvots de bronze o de pedra dels santuaris van ser les ofrenes típiques femenines que feien a una deessa de nom desconegut els atributs de la qual eren abundància i fecunditat. Finalment, les dones també es fan visibles en les necròpolis a través d'importants escultures, com les dames d'Elx o de Baza, fites de l'art ibèric, així com de sepultures singulars que per la riquesa del seu aixovar demostren l'existència de dones amb poder. Les estàtues originals d'aquestes dames no hi són presents, però si des d'una nova mirada, virtual. A través d’una pantalla multitàctil de grans dimensions on s'hi reprodueixen hologrames analògics 3D, creats per la Fundació ITMA en el marc del projecte IMAGINARTE, el visitant podrà ampliar i manipular les escultures virtuals de les dames d’Elx i de Baza, entre d'altres, fins al màxim detall i revisar-la des de qualsevol punt de vista per a millorar-ne la seva comprensió.

  • Lloc: MAC Ullastret
  • Dates: del 9 d'agost al 24 de setembre de 2013
  • Horari: de 10 a 20 h. Dilluns tancat.
  • Preu: Visita inclosa en l'entrada al jaciment, 2,30 € (consulta altres tarifes)

Organitza: Secretaría de Estado de Cultura. Ministerio de Educación, Cultura y Deporte; Ayuntamiento de Jumilla. Concejalía de Cultura y Turismo, i Fundación ITMA.


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook

Mirades a la dona ibèrica

Mirades a la dona ibèrica