Necròpolis del Puig de Serra

El Puig de Serra és un turó situat al terme municipal de Serra de Daró, entre els antics estanys d’Adroher i d’Ullastret, actualment dessecats. Malgrat ésser un relleu de poca alçada, en el seu extrem més septentrional disposa d’una molt bona visibilitat cap al nord i en dies clars fins i tot es pot divisar la propera Empúries.

Entre els anys 1982 i 1986 es van fer treballs de prospecció i excavació al turó que varen permetre descobrir que al Puig de Serra, a més de de la necròpolis ibèrica, hi havia hagut un hàbitat de la primera edat del ferro i del període ibèric antic (segles VII-VI aC). Intervencions recents de prospecció geofísica i sondejos arqueològics han pogut constatar i ampliar les dades sobre aquest poblat, instal·lat a la plataforma superior del puig.

Unes dècades després d’abandonar-se el lloc com a hàbitat, el turó es converteix en una necròpolis vinculada als assentaments ibers de l’Illa d’en Reixac i del Puig de Sant Andreu. Els enterraments excavats a la zona corresponen al ritual de cremació del cossos, amb una cronologia dels mateixos que abraça des de mitjans del segle V fins al darrer terç del segle IV aC. El fet que es coneixen molt pocs exemples d’aquests tipus de necròpolis en el món ibèric a Catalunya, dóna una importància singular al jaciment que també està inclòs a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional del conjunt d’Ullastret.

Actualment s’està fent una revisió dels materials arqueològics exhumats amb l’objectiu de posar en valor el jaciment i els coneixements de què es disposa d’aquesta necròpolis. En els propers mesos es publicarà una monografia, la quarta de la sèrie monogràfica d’Ullastret, que inclourà la informació actualitzada referent a aquesta important àrea arqueològica.

Jaciment no visitable.


Galeria Puig de Serra

Puig de Serra

Detall necròpolis Puig de Serra

Excavació necròpolis Serra de Daró (juny 1986)

Detall enterrament de la necròpolis


Tornar a conjunt arqueològic Ullastret
Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook