L'Enigma Iber

Abril 2021 - Gener 2022

L'exposició 'L'Enigma Iber. Arqueologia d'una civilització' vol abordar i explicar el tema de la història i la cultura dels anomenats pobles ibers que van viure a la façana mediterrània de la península Ibèrica i, fins i tot, més enllà, durant bona part de l'anomenada edat del ferro, entre els segles VI-I aC, tot fent un èmfasi especial en les comunitats arrelades en l'actual territori català. 

Qui eren i d'on sorgiren els ibers? Com s'organitzaven territorialment i socialment? Com vivien? Quina llengua o llengües parlaven? Constituïen una civilització homogènia, amb estructures polítiques comunes i autoconsciència de la seva comunitat de llengua i de cultura o bé configuraven un mosaic de pobles i cultures diverses i autònomes, que només compartien uns trets culturals comuns? I, si és així, quins són trets els comuns que caracteritzen la cultura i les formes de vida dels ibers? Com es vestien? Com es relacionaven amb altres grans civilitzacions contemporànies de l'Europa i la Mediterrània de l'edat del ferro i quines influències van rebre d'elles? Perquè i quan van desaparèixer els ibers? Quin patrimoni arqueològic i cultural d'origen iber ha perdurat fins als nostres dies?

Aquestes són algunes de les principals preguntes que l'exposició vol intentar respondre a través de les noves recerques fetes durant els últims anys.

La seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya participa activament d'aquesta exposició amb la cessió de més d'una trentena de peces de la ciutat ibèrica d'Ullastret i de la necròpolis del Puig de Serra. Una de les peces que més destacades és el crani clavat que es va recuperar en les excavacions del 2012 al Puig de Sant Andreu (Ullastret). Es tracta de l'únic exemplar que es manté sencer. I que formava part d'un ritual molt estès, sobretot al món celta, que consistia a tallar el cap de l'enemic vençut un cop mort, i que després exhibien com a trofeu de guerra.

Una altra peça destacada, és també un vas d'origen grec del segle V aC que té la inscripció ibèrica més antiga trobada fins al moment. A dia d'avui l'escriptura ibèrica és un enigma, es pot transcriure fonèticament però encara no s'ha pogut traduir.

Gabriel de Prado, responsable de la seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya i comissari de l'exposició, participarà de diverses activitats organitzades vinculades a l'exposició 'L'Enigma Iber', les quals començaran aquest mes de maig. La primera d'aquestes col·laboracions serà el proper dijous 6 de maig dins el cicle de conferències 'l'Enigma iber' (versió streaming), en la que participarà com a presentador de la conferència de Carmen Rueda 'Les divinitats iberes'. 

Podeu consultar la programació d'actvitats de l'exposició aquí.


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook