Exposició permanent

La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya disposa d’un petit museu monogràfic, inaugurat l’any 1961, que mostra una selecció d’objectes sorgits de les excavacions realitzades en els jaciments arqueològics que conformen el conjunt ibèric d’Ullastret.

Al vestíbul d’entrada al museu es troba una sala immersiva, de petit format, on es projecta un audiovisual que recrea, a través d’una història fictícia, com era la ciutat ibèrica d’Ullastret a l’entorn de l’any 250 aC mitjançant modernes tècniques de reconstrucció virtual.

El museu està organitzat en dos grans blocs:

  • A la banda dreta de la sala 1 hi ha una introducció general al conjunt arqueològic on s’explica l’evolució dels assentaments ibèrics d’Ullastret i en paral·lel es fa un recorregut per la seva cultura material, des dels primers pobladors d’aquest territori fins a l’abandonament de la ciutat, ocorregut amb l’arribada dels romans en el context de la segona guerra Púnica.
  • El segon bloc es troba a la banda esquerra de la sala 1, així com a les sales 2 i 3. Aquest està estructurat en àmbits temàtics que expliquen diferents aspectes relatius a la cultura ibèrica d’aquesta zona, en general, i a la seva cultura material en particular (la moneda i el comerç, les creences, l’urbanisme i l’arquitectura, la llengua i l’escriptura, l’agricultura i la ramaderia, l’artesania...).  

Durada de la visita:  30 minuts

Aprofita l’aplicació Google Street View per fer una visita virtual a la ciutat ibèrica d’Ullastret i al seu museu monogràfic.


Artesania

L'estructura socioeconòmica ibèrica va permetre l'aparició d'una classe social d'artesans, dedicada a la producció de manufactures destinades al mercat o a la comunitat.

Entra

Creences

La manca de referències a divinitats ibèriques i els pocs noms conservats indiquen una ràpida assimilació dels déus locals ibèrs als d'origen mediterrani.

Entra

Moneda i comerç

Els intercanvis comercials realitzats amb el món colonial, s'evidencien per l'arribada als poblats ibèrics de productes de l'àrea grega, púnica, de la península Itàlica, i fins i tot del món celta.

Entra

Llengua i escriptura

La llengua i l’escriptura ibèrica són alguns dels aspectes menys coneguts d’aquesta cultura. No obstant, sabem que a finals del segle V aC es va desenvolupar aquesta escriptura amb variants.

Entra

Agricultura i ramaderia

Durant l’època ibèrica l’agricultura va evolucionar i es va expandir en aquesta zona, convertint-se en un element fonamental per al desenvolupament econòmic d’aquest poble.

Entra

Urbanisme i arquitectura

Els assentaments ibèrics normalment estaven situats en llocs estratègics, ben fortificats i estructurats a partir d’una trama urbana que s’adaptava a les condicions del terreny.

Entra