Els caps tallats d'Ullastret

Del 15 de novembre de 2014 fins el 30 d'agost de 2015

L’any 2012, en el transcurs d’una excavació al Puig de Sant Andreu (Ullastret), es va produir una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Catalunya en els darrers anys. En un tram de carrer van aparèixer 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps travessats per sengles claus en un estat de conservació excepcional.

La troballa de restes cranials humanes en els poblats ibers costaners del nord-est peninsular testimonia la pràctica ritual dels caps tallats, costum compartida amb el món celta del sud de la Gàl·lia que és descrita en textos d’autors clàssics com Estrabó,  Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília, que consisteix en exhibir el cap de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Davant la importància científica de la troballa, es va constituir un equip de recerca pluridisciplinar format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en d’altres disciplines, que van establir un protocol d’actuació per abordar l’estudi integral d’aquestes restes cranials. Després de gairebé dos anys d’estudis, es va presentar aquest procés de recerca i els primers resultats a través d’aquesta exposició temporal.

Organització: Museu d’Arqueologia de Catalunya

Col·laboració: Obra Social “la Caixa”; Ajuntament d’Ullastret; FIATC Assegurances; Hospital de Palamós; inbluefilms; Regirarocs.


Reportatge relatiu a l'exposició "Els caps tallats d'Ullastret" (TV COSTA BRAVA)
Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Projecte de recerca
Mireu la reconstruccó del rostre del passat
ARXIUS DE DESCÀRREGA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Catàleg Els caps tallats 6 MB
Nota de premsa 1 MB
Twitter
Facebook