Els caps tallats d'Ullastret

Del 15 de novembre de 2014 fins el 30 d'agost de 2015

L’any 2012, en el transcurs d’una excavació al Puig de Sant Andreu(Ullastret), es va produir una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Catalunya en els darrers anys. En un tram de carrer van aparèixer 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps enclavats en un estat de conservació excepcional.

La troballa de restes cranials humanes en els poblats ibers costaners del nord-est peninsular testimonia la pràctica ritual dels caps tallats, costum d’origen celta descrit en textos d’autors clàssics com Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília, que consisteix en exhibir el cap de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Davant la importància científica de la troballa, es va constituir un equip de recerca format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en d’altres disciplines, que van establir un protocol d’actuació per abordar l’estudi integral d’aquestes restes cranials. Després de gairebé dos anys d’estudis, es presenta aquest procés de recerca i els primers resultats a través d’aquesta exposició temporal. 

#CapsTallats #Ullastret #Ibers

Activitats relacionades

Conferències

28 de març de 2015

Els caps humans com a exhibició de poder: resultats de l’estudi antropològic dels cranis d'Ullastret, a càrrec de la Dra. Bibiana Agustí i de la Sra. Antònia Díaz-Carvajal (arqueoantropòlogues de l’empresa In situ, S. C. P.).

23 de maig de 2015

La cabeza cortada, símbolo de la muerte suprema en la Galia meridional. De los textos antiguos a los datos arqueológicos, a càrrec del Dr. Bernard Dedet (director de recerca delCentre National de la Recherche Scientifique).

Les conferències es portaran a terme a les 17.00 hores al local social de l’Ajuntament d’Ullastret, situat a la plaça Garbina.

Visites guiades a l'exposició temporal

7 de desembre de 2014, 25 de gener, 15 de febrer, 8 de març, 19 d’abril i 10 de maig, 28 de juny, 19 de juiol i 23 d'agost de 2015, a les 12.00 hores. 

Activitat gratuïta amb l’entrada al Museu | No cal reserva prèvia (aforament limitat).


Reportatge relatiu a l'exposició "Els caps tallats d'Ullastret" (TV COSTA BRAVA)
Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Projecte de recerca
Mireu la reconstruccó del rostre del passat
ARXIUS DE DESCÀRREGA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Catàleg Els caps tallats 5,515 MB
Nota de premsa 1,268 MB
Twitter
Facebook