Dia Internacional dels museus 2020

 

La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), a l’igual que la majoria de museus, lluny de fer un pas endarrere i replegar la seva activitat, ha apostat per intentar fer-se més visible que mai, recordant als seus visitants i usuaris que hi som i que continuarem sent-hi quan la normalitat torni a les nostres vides.

Un any més des de l’ICOM s’insta a tots els museus a participar del Dia Internacional dels Museus (DIM), aquest any sota el lema ‘Museus per la igualtat: diversitat i inclusió’.

Aquest any per seguir celebrant el DIM el MAC Ullastret ha programat un seguit d’activitats per apropar el museu als seus usuaris, encara que sigui de forma virtual. Entre aquestes destaca la visita virtual al museu monogràfic d'Ullastret que es va fer el dissabte 16/05 a través del canal de YouTube de patrimonigencat. Podeu recuperar la visita en aquest enllaç.

La joia del museu: El ‘Vas dels cavalls’ (425-350 aC)

Aquesta és una gran gerra de ceràmica feta a torn decorada amb pintura blanca. Es tracta d’una peça de forma bicònica, amb fons còncau, coll llarg, ample i vora cap a fora. Té dues grans nanses trífides que arrenquen de la part alta del cos i s’uneixen a la part baixa del coll formant una curvatura molt pronunciada.

Aquesta és una producció característica del món indígena iber de la zona indiketa, en què Ullastret i el seu entorn constitueixen un dels principals centres productors. Aquest vas és una peça única per la seva forma i per la seva decoració on, a més de motius geomètrics i vegetals habituals, s’observa una escena en la qual apareix un genet sobre un cavall que porta un altre cavall agafat per les regnes.

La forma de l’objecte podria estar inspirada en part en el crater grec i el sistema decoratiu recorda al de les ceràmiques gregues àtiques de figures roges. Aquest fet no és estrany si tenim en compte la important influència que va exercir la civilització grega sobre la cultura ibèrica de l'àrea septentrional a través d’intensos i estrets contactes comercials.

Actualment, aquesta emblemàtica peça es troba en préstec al Site archéologique Lattara-musée Henri Prades de Lattes (França), formant part de l’exposició internacional "L'aventure phocéenne. Grecs, Ibères et Gaulois en Méditerranée nord-occidentale". A partir del 14 de juliol la tindrem de nou a les vitrines de l’exposició permanent del MAC-Ullastret.


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

Dilluns tancat

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 17 90 58 / 664 165 399
E-MAIL: macullastret.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook