Presentació | Museu d'Arqueologia de Catalunya

Equip humà del MAC Ullastret
Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret

HORARIS

1 d'octubre al 31 de maig:

dt. - dg.:de 10 a 18h

1 de juny al 30 de setembre:

dt. - dg.:de 10 a 20h

CONTACTA AMB EL MUSEU

Telèfon 972 17 90 58
Fax 972 17 92 46 e-mail macullastret.cultura@gencat.cat
Lloguer d'espais
Reproduccions fotogràfiques
El Govern declara bé cultural d'interès nacional el conjunt ibèric d'Ullastret
El poblat ibèric d'Ullastret. Tot Recordant, Televisió Costa Brava. 21/08/2012.
Twitter
Facebook

Presentació

El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret és el més gran de Catalunya, i actualment és considerat una autèntica ciutat. Va ser la capital de la la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets.

Al jaciment s'han trobat restes d'ocupació humana ocasional d'època calcolítica. El primer assentament que hi va haver amb continuïtat va ser un poblat d'inicis de l'edat del ferro, del darrer quart del segle VII aC, del que només es coneixen els materials arqueològics.

El primer poblat ibèric d'Ullastret data de la primera meitat del segle VI aC i en la segona meitat d'aquest segle es va fortificar amb una muralla reforçada per set grans torres. A la primera meitat del segle IV aC el poblat es va ampliar fins a triplicar gairebé la superfície emmurallada. La seva organització urbana és la pròpia d'un oppidum -poblat enturonat i fortificat-, amb carrers adaptats a les pendents i les irregularitats del sòl.

El poblat va experimentar diverses fases de reurbanització de les quals la més ben coneguda és la corresponent al moment d'ampliació de la muralla, que va comportar una important obra de condicionament amb la qual es van habilitar fins a tres terrasses per a implantar nous barris i construir diverses grans cases, pertanyents a famílies aristocràtiques. Tambés es coneixen diverses obres públiques importants com els temples i les cisternes, exponent de la complexa organitació social de la comunitat. El poblat dominava un ampli territori del qual n'explotava els recursos econòmics, especialment l'agricultura i la ramaderia, però també les mines i les pedreres. Comerciaven amb les comunitats indígenes properes i, a través de la veïna colònia grega d'Empúries, amb grecs i feniciopúnics.

Amb l'arribada dels romans durant la Segona Guerra Púnica, es va iniciar un procés de transformació en el sistema d'ocupació i explotació econòmica del territori, conduint a l'abandonament forçat del lloc a inicis del segle II aC. En època carolíngia, a la part superior del turó, es va construir un castell del que es conserven restes de la muralla i les torres. Durant els segles XVI i XVII hi va haver una ermita dedicada a Sant Andreu i, posteriorment, una casa de pagès.

Uns 500 m al nordest del jaciment de Puig de Sant Andreu es troba el poblat de l'Illa d'en Reixac, coetani i amb el qual van constituir una única comunitat.

Puig de Sant Andreu forma part de la Ruta dels Ibers.Galeria vídeos

Vídeo 2

Lorem ipsum dolor sit amet, in eum quaestio mediocritatem, ex nisl mundi doming mea. In graece definitionem vix, nusquam constituto sit et. Dicat tincidunt in vim. Qui fuisset sapientem ea, mei in laoreet oportere conceptam, ut pri audire sanctus appareat. Id eos omnis omnium, no sea recteque sadipscing, ad pri accumsan officiis. Ea sed autem fabellas invidunt.


Vídeo 1

Lorem ipsum dolor sit amet, in eum quaestio mediocritatem, ex nisl mundi doming mea. In graece definitionem vix, nusquam constituto sit et. Dicat tincidunt in vim.